Bestill time hos Smådyrklinikken

FAQ

Dersom hunden din er slapp og har diaré flere ganger om dagen/natten/ikke klarer å holde seg, bør den undersøkes hos veterinær.

Hunder som har kraftig diaré, mister ofte en del væske, og trenger i enkelte tilfeller intravenøs væskebehandling som en del av behandlingen.

Er hunden svært liten av størrelse, gammel eller svært ung har vi lavere terskel på å legge disse på intravenøs væske da de raskere blir dehydrerte og allment påkjente grunnet væsketap.

Dersom hunden eller katten røyter mye, kan dette være naturlig på grunn av årstid (også i forbindelse med løpetid på tisper). Dersom røytingen pågår over lengre tid, er det anbefalt å bruke et fôr som er utviklet for hud og pels, for å understøtte hudbarrieren.

Ekstrem røyting kan også skyldes sykdom, er du i tvil angående røytingen, ta kontakt med din veterinær.

Årsaken til at hunden eller katten slikker seg i rumpa, eller aker seg mye, er oftest analsekkene. Analsekkene skal i utgangspunktet tømmes av seg selv, men kan i noen tilfeller fylle seg opp, bli betente og sprekke.

Dersom hunden eller katten aker seg mye, kan det være fylte analsekker som bør tømmes. Ta kontakt med din veterinær.

Vanligvis trenger ikke voksne hunder ormekur, med mindre de jakter/spiser smågnagere, eller man vet at de spiser avføring.

Det er vanlig å behandle valpen mot innvollsorm når den er 2, 4, 6, 8 og 12 uker, deretter når den er 6 mnd. Dette skyldes at valpen kan få overført orm fra mor.

Det bruker vanligvis ikke være nødvendig å gi ormekur til valpen etter at den er fylt 6 måneder.

Er du i tvil om din hund trenger ormekur, ta kontakt med veterinær.

Ifølge Norsk lovverk er det ikke lov å sterilisere/kastrere hunder med mindre det er en medisinsk årsak, eller dyrevelferdsmessig årsak til sterilisering/kastrering. I særskilte tilfeller kan man sterilisere/kastrere etter samråd med veterinær.

Vi anbefaler alltid å forsøke med kjemisk kastrering med implantat på hannhunder før man kirurgisk kastrerer

Dersom hunden drikker mer og virker slapp, kan det være tegn på sykdom som livmorbetennelse, nyresykdom eller annet.

Hunden bør undersøkes hos veterinær.

Dersom hunden din har utflod bak utenom løpetid, bør den sjekkes hos veterinær.

Utflod fra vulva utenom løpetid kan være tegn på livmorbetennelse, og kan gjøre hunden veldig syk.

Utflod bak kan også skyldes andre mindre farlige ting, men bør undersøkes hos veterinær for å finne frem til årsaken til utfloden.

Dersom hunden er litt løs i magen, men ellers i god form, kan man forsøke en egen mage-tarm-diett som fås kjøpt hos veterinær.

I tillegg anbefales det å bruke probiotika i tillegg, dette er en pasta kalt Zoolac eller Canikur som kan kjøpes hos veterinær, eller hos apotek.

Dersom man ikke har tilgang til veterinær eller apotek, anbefales det å gi «hvit kost» i ca 2-3 dager. Dette kan bestå av for eksempel kokt ris og kylling. Unngå å gi melkeprodukter som for eksempel fiskeboller og lignende da dette kan forverre diareen.

Ved løs mage anbefales det å gi små og ofte måltider (for eksempel fordele dagsrasjonen på 4-6 måltider). Det bør ikke gis annet tillegg enn fôret man kjøper hos veterinær/eventuelt bare gi «hvit kost».

Dersom hunden har vært dårlig i magen over lengre tid og ikke har respondert på fôr og probiotika, bør den undersøkes hos veterinær.

Dersom dyret kaster opp mindre enn 1-2 ganger i døgnet, og det er i fin form ellers, kan det eventuelt avventes et par dager. Dersom hunden eller katten kaster opp flere ganger i løpet av kort tid (flere ganger i løpet av få timer), har dårlig almenntilstand og det kan være mistanke om fremmedlegeme, forgiftning eller lignende, ta kontakt med veterinær snarest mulig.

Dersom utenom åpningstid, ring veterinærvakten på tlf 820 90 020.

Noen hunder og katter er veldig flinke på å skjule når de er syke, så selv om almenntilstanden virker tilsynelatende bra, men oppkast forekommer hyppig, anbefales det sjekk hos veterinær.

Dersom melketennene ikke faller ut, og den blivende tannen er brutt helt, eller delvis frem, kan det forekomme feilstilling fordi melketannen tar opp plassen til den permanente tannen. Da bør man trekke melketennene.

Tidspunktet for å trekke melketennene varierer fra hund til hund, men det beste er å trekke melketennene tidligst mulig, slik at man unngår feilstilling. Det kan variere fra 6-9 måneders alder.

I de fleste tilfeller der hunden klør og gnager seg på labber, er det relatert til et ubehag i bena, eller i huden.

Hunden kan for eksempel ha fått sopp mellom potene, eller ha et sår som plager den.

Ta kontakt med veterinær.

Dersom hunden rister på hodet, klør i ørene og det lukter vondt fra ørene, kan den ha ørebetennelse.

Ørebetennelse kan skyldes både sopp og bakterier, og det må sjekkes hos veterinær.

Avrevet klo kan være smertefullt for hunden, og noen ganger kan det stå litt igjen av klokapselen som bør fjernes.

Ta kontakt med veterinær for å få undersøkt hunden.

Det finnes kvalmestillende til hund som kan brukes ved reisesyke. Ta kontakt med din veterinær for mer informasjon om dette.

I noen tilfeller kan det være lurt å tilrettelegge bilturen for hunden: la den sitte i et bur der den kan se ut vinduet, ha friskt vann tilgjengelig, og ha god ventilering rundt hunden.

Det finnes medikamenter som kan brukes dersom hunden er veldig redd på nyttårsaften. Kontakt din veterinær for mer informasjon om hunden din kan få beroligende til nyttårsaften. Man kan også gjøre en del andre tiltak for at hunden din skal ha en bedre opplevelse på nyttårsaften: ha på radio, la hunden oppholde seg i et rom uten vinduer, eventuelt trekk for gardiner. Gå en god tur med hunden tidlig på dagen, slik at du slipper å gå ut med hunden i den verste tiden med raketter. Gi gjerne hunden en oppgave når det smeller som mest: gi den en ball/kong fylt med boksemat (kan gjerne ha ligget i fryseboksen), gjem godbiter inni huset som hunden må lete etter osv.

Dersom du har sett at hunden har spist en leke eller en gjenstand, ta kontakt med klinikken snarest mulig. Avhengig av størrelsen på gjenstanden den har spist, kan denne sette seg fast i mage-tarm-systemet, og hunden bør derfor undersøkes av veterinær.

Dersom hunden eller katten din kniper med ett eller begge øyne, bør det undersøkes hos veterinær. Det kan være tegn på sykdom, sår, skade eller fremmedlegeme på øyet.

Dersom man skal reise til utlandet med dyret sitt, anbefales det å følge de regler som Mattilsynet har satt (se mattilsynet.no for oppdaterte reiseregler).

Det kan i enkelte tilfeller også være lurt å kontakte ambassaden i det landet man skal reise til, for å høre hvilke regler som gjelder for innførsel av dyr i det enkelte land.

Det anbefales å starte i god tid før avreise, og planlegge godt for reisen med dyret sitt.

Det anbefales årlig vaksine både til hund og katt.

Hos hund vaksineres det mot kennelhoste hvert år, og smittsom leverbetennelse, valpesyke og parvovirus hvert 3. år. Det er anbefalt at valper får vaksine når de er 12 og 16 uker. Deretter en gang årlig.

Hos katt vaksineres det med en vaksine som beskytter mot tre virus som forårsaker sykdommene katteinfluensa og kattepest. Vaksinering reduserer de kliniske symptomer forårsaket av disse virusinfeksjonene.

Det er verdt å merke seg at også innekatter bør vaksineres. Disse kan blant annet smittes ved at urin eller avføring i små mengder som følger med fottøy og eventuelle andre dyr inn i huset. Katter må grunnvaksineres med to vaksiner, gitt med 3-4 ukers mellomrom. Deretter en gang årlig.

Det anbefales årlig vaksine.

Dersom katten eller hunden skal på pensjonat må den ha oppdatert vaksinestatus med gyldig vaksine.

Dersom hunden eller katten skal reise til utlandet trenger de som regel ytterligere vaksiner.

Rabiesvaksine er det krav om å ha til alle land, bortsett fra Sverige. Denne må gis senest 21 dager før avreise.

Vi anbefaler at alle dyr fastes for mat de siste 6 timene før avtalt time hos veterinær.

Dyret kan få vann frem til 2 timer før avtalt time.

Dyret ditt kan få vann inntil 2 timer før avtalt time hos veterinær.

Dersom du har sett blod i urinen til hunden eller katten din, kan det være tegn på sykdom i forbindelse med urinveiene/nyrer.

Dyret bør undersøkes hos veterinær.

Dersom hunden eller katten din renner fra øynene, bør den undersøkes hos veterinær. Det kan være tegn på sykdom, feilstilte øyehår, tette tårekanaler eller lignende.

Vi selger hundemat fra Royal Canin og Eukanuba, og kattemat fra Royal Canin og IAMS. Vi har både tørrfôr og våtfôr til hund og katt.

Ja, vi anbefaler at alle hunder og katter chipmerkes.

Chip kan settes på våkne dyr, og settes inn en liten mikrochip rett under huden og varer livet ut. Katten eller hunden blir så registrert i et nasjonalt register slik at man har mulighet for å finne eier dersom kjæledyret går seg bort eller blir skadet.

Det er ikke uvanlig at hunder og katter kan ha tannproblemer og påfølgende ubehag i munnen. Det anbefales årlig sjekk av tennene for å utelukke tannproblemer.

Det er ikke uvanlig at hunden/katten fortsatt spiser, da de vet at de må spise for å overleve. Det er derfor en dårlig indikasjon på om hunden har vondt i munnen om den spiser eller ikke.

Det anbefales sjekk hos veterinær dersom det virker til at dyret ditt har vondt i munnen.

Ved smerter i munnhulen kan hunden/katten også klø seg mer i munnen enn tidligere, hunden vil kanskje ikke ha tyggeben, de leker ikke like mye som før, de trekker seg tilbake osv.

Dårlig ånde hos hund og katt kan skyldes tannstein og tannsykdommer, men det kan også være et symptom på innvendig sykdom.

Det anbefales sjekk av dyret dersom det har dårlig ånde.

I utgangspunktet anbefales det tannsjekk 1-2 ganger i året. I enkelte tilfeller kan det også være indisert med oftere sjekk enn 1-2 ganger i året.

Ta kontakt med din veterinær for å høre hvor ofte det er anbefalt for ditt dyr.

Vanligvis mister hunden/katten melketennene ved 4-6 måneders alder.

Dersom din hund/katt har dobbelt tannsett (melketennene ikke har falt ut, men permanent tann er brutt frem), anbefales det sjekk hos veterinær.

Dersom melketennene ikke faller ut, og den blivende tannen er brutt helt, eller delvis frem, kan det forekomme feilstilling fordi melketannen tar opp plassen til den permanente tannen. Da bør man trekke melketennene.

Nei, trekkes de permanente tennene til hunder og katter din vil de ikke vokse ut igjen. Vi ser at katter og hunder klarer seg fint uten de dårlige tennene og spiser fint også etter de har trukket en rekke tenner.

Dersom hunden eller katten halter, har den mest sannsynlig vondt i det benet og bør undersøkes hos veterinær. Halthet kan skyldes ulike årsaker: fraktur, bittsår, patellaluksasjon, røket korsbånd, seneskade og så videre.

Kuler på kroppen til dyrene kan være godartet eller ondartet. Det anbefales sjekk hos veterinær for å finne ut om kulen bør fjernes eller ikke. Dersom kulen har vokst raskt, er sår eller dyret bryr seg veldig om kulen, bør man ta kontakt med veterinær innen kort tid.