Bestill time hos Smådyrklinikken

FAQ

Ta katten til nærmeste veterinærklinikk for undersøkelse snarest mulig. Dersom katten allerede er død, er det fint om du likevel tar den til en veterinærklinikk for å sjekke om den har chip slik at eier kan kontaktes.

Det er ikke uvanlig at hunder og katter kan ha tannproblemer og påfølgende ubehag i munnen. Det anbefales årlig sjekk av tennene for å utelukke tannproblemer.

Det er ikke uvanlig at hunden/katten fortsatt spiser, da de vet at de må spise for å overleve. Det er derfor en dårlig indikasjon på om hunden har vondt i munnen om den spiser eller ikke.

Det anbefales sjekk hos veterinær dersom det virker til at dyret ditt har vondt i munnen.

Ved smerter i munnhulen kan hunden/katten også klø seg mer i munnen enn tidligere, hunden vil kanskje ikke ha tyggeben, de leker ikke like mye som før, de trekker seg tilbake osv.

Dårlig ånde hos hund og katt kan skyldes tannstein og tannsykdommer, men det kan også være et symptom på innvendig sykdom.

Det anbefales sjekk av dyret dersom det har dårlig ånde.

I utgangspunktet anbefales det tannsjekk 1-2 ganger i året. I enkelte tilfeller kan det også være indisert med oftere sjekk enn 1-2 ganger i året.

Ta kontakt med din veterinær for å høre hvor ofte det er anbefalt for ditt dyr.

Vanligvis mister hunden/katten melketennene ved 4-6 måneders alder.

Dersom din hund/katt har dobbelt tannsett (melketennene ikke har falt ut, men permanent tann er brutt frem), anbefales det sjekk hos veterinær.

Dersom melketennene ikke faller ut, og den blivende tannen er brutt helt, eller delvis frem, kan det forekomme feilstilling fordi melketannen tar opp plassen til den permanente tannen. Da bør man trekke melketennene.

Nei, trekkes de permanente tennene til hunder og katter din vil de ikke vokse ut igjen. Vi ser at katter og hunder klarer seg fint uten de dårlige tennene og spiser fint også etter de har trukket en rekke tenner.

I mange tilfeller er øremidd årsaken til at katter er mørke i ørene og klør seg veldig. Det kan selvsagt også være andre årsaker.

Dersom katten din viser disse symptomene, bør den undersøkes av veterinær og få behandling mot eventuelt øremidd.

Hør med de i nabolaget om det er noen som eier katten. Det anbefales også å sjekke på nettsidene til Dyrebeskyttelsen for å se om noen savner katten sin.

Vi sjekker chip gratis på katter man finner og kontakter eier dersom katten har chip.

 

Det anbefales at kattungene er sammen med mor og kullsøsken frem til de er ca 12 uker gamle. Dette har med språk- og atferdsutviklingen til kattungene å gjøre.

Dersom man skal reise til utlandet med dyret sitt, anbefales det å følge de regler som Mattilsynet har satt (se mattilsynet.no for oppdaterte reiseregler).

Det kan i enkelte tilfeller også være lurt å kontakte ambassaden i det landet man skal reise til, for å høre hvilke regler som gjelder for innførsel av dyr i det enkelte land.

Det anbefales å starte i god tid før avreise, og planlegge godt for reisen med dyret sitt.

Dersom hunden eller katten halter, har den mest sannsynlig vondt i det benet og bør undersøkes hos veterinær. Halthet kan skyldes ulike årsaker: fraktur, bittsår, patellaluksasjon, røket korsbånd, seneskade og så videre.

Kuler på kroppen til dyrene kan være godartet eller ondartet. Det anbefales sjekk hos veterinær for å finne ut om kulen bør fjernes eller ikke. Dersom kulen har vokst raskt, er sår eller dyret bryr seg veldig om kulen, bør man ta kontakt med veterinær innen kort tid.

Dersom katten din hoster og nyser, kan den være forkjølet, ha en virusinfeksjon, ha et fremmedlege i nese/svelg eller lignende. Det anbefales kontroll hos veterinær.

Dersom dyret kaster opp mindre enn 1-2 ganger i døgnet, og det er i fin form ellers, kan det eventuelt avventes et par dager. Dersom hunden eller katten kaster opp flere ganger i løpet av kort tid (flere ganger i løpet av få timer), har dårlig almenntilstand og det kan være mistanke om fremmedlegeme, forgiftning eller lignende, ta kontakt med veterinær snarest mulig.

Dersom utenom åpningstid, ring veterinærvakten på tlf 820 90 020.

Noen hunder og katter er veldig flinke på å skjule når de er syke, så selv om almenntilstanden virker tilsynelatende bra, men oppkast forekommer hyppig, anbefales det sjekk hos veterinær.

Dersom hunden eller katten røyter mye, kan dette være naturlig på grunn av årstid (også i forbindelse med løpetid på tisper). Dersom røytingen pågår over lengre tid, er det anbefalt å bruke et fôr som er utviklet for hud og pels, for å understøtte hudbarrieren.

Ekstrem røyting kan også skyldes sykdom, er du i tvil angående røytingen, ta kontakt med din veterinær.

Årsaken til at hunden eller katten slikker seg i rumpa, eller aker seg mye, er oftest analsekkene. Analsekkene skal i utgangspunktet tømmes av seg selv, men kan i noen tilfeller fylle seg opp, bli betente og sprekke.

Dersom hunden eller katten aker seg mye, kan det være fylte analsekker som bør tømmes. Ta kontakt med din veterinær.

Dersom katten din har fått et sår eller en byll som har sprukket opp etter for eksempel slåsskamp, bør dette undersøkes av veterinær.

I de fleste tilfeller bør katten få smertestillende, noen ganger også antibiotika. Katten kan bli påkjent og få feber dersom den har et infisert sår, og bør derfor undersøkes av veterinær snarest mulig.

Dersom hunden eller katten din kniper med ett eller begge øyne, bør det undersøkes hos veterinær. Det kan være tegn på sykdom, sår, skade eller fremmedlegeme på øyet.

Vi anbefaler at alle dyr fastes for mat de siste 6 timene før avtalt time hos veterinær.

Dyret kan få vann frem til 2 timer før avtalt time.

Det er anbefalt å holde både hunn og hannkatter inne i noen dager etter operasjonen. Det vil være fordelaktig om man klarer å holde katten inne i 7 dager etter operasjonen. Grunnen til dette er at man må følge med på operasjonssåret og få gitt katten smertestillende de første dagene etter operasjonen. Husk at katten i perioden etter operasjonen trenger tilgang på kasse med kattesand inne.

Ja, vi anbefaler at alle hunder og katter chipmerkes.

Chip kan settes på våkne dyr, og settes inn en liten mikrochip rett under huden og varer livet ut. Katten eller hunden blir så registrert i et nasjonalt register slik at man har mulighet for å finne eier dersom kjæledyret går seg bort eller blir skadet.

Katter som går ute og jakter (spiser mus og fugl), anbefales det å gi ormekur 3-4 ganger i året. Andre katter som ikke jakter så mye kan det være nok med 1-2 ganger i året.

Ormekur er ikke forebyggende behandling, det fjerner kun de ormene katten har i kroppen på behandlingstidspunktet. Derfor anbefales det å gi regelmessig ormekur til katter som går ute og jakter.

Innendørskatter er mindre utsatt for å få orm, og trenger vanligvis ikke ormekur. Men dersom eier er i kontakt med andre katter kan de teoretisk smitte katten de har hjemme.

Dersom du er usikker på om katten din trenger ormekur, ta kontakt med veterinær.

Ormekur er et reseptpliktig legemiddel, og man trenger resept fra veterinær for å få ormekur ut på apoteket.

Det anbefales årlig helsesjekk på alle dyr som skal ha reseptpliktig legemiddel.

Dersom katten har vært på klinikken innenfor de siste 12 månedene, kan det som regel utskrives ormekur uten at katten må undersøkes først.

Har ikke katten vært hos veterinær de siste 12 månedene, bør den undersøkes av veterinær før det skrives ut ormekur.

Det anbefales årlig vaksine både til hund og katt.

Hos hund vaksineres det mot kennelhoste hvert år, og smittsom leverbetennelse, valpesyke og parvovirus hvert 3. år. Det er anbefalt at valper får vaksine når de er 12 og 16 uker. Deretter en gang årlig.

Hos katt vaksineres det med en vaksine som beskytter mot tre virus som forårsaker sykdommene katteinfluensa og kattepest. Vaksinering reduserer de kliniske symptomer forårsaket av disse virusinfeksjonene.

Det er verdt å merke seg at også innekatter bør vaksineres. Disse kan blant annet smittes ved at urin eller avføring i små mengder som følger med fottøy og eventuelle andre dyr inn i huset. Katter må grunnvaksineres med to vaksiner, gitt med 3-4 ukers mellomrom. Deretter en gang årlig.

Det anbefales årlig vaksine.

Dersom katten eller hunden skal på pensjonat må den ha oppdatert vaksinestatus med gyldig vaksine.

Dersom hunden eller katten skal reise til utlandet trenger de som regel ytterligere vaksiner.

Rabiesvaksine er det krav om å ha til alle land, bortsett fra Sverige. Denne må gis senest 21 dager før avreise.

Og hvor lenge bør jeg holde de inne etter operasjonen?
Det anbefales at katter steriliseres/kastreres fra de er 6 mnd. gamle eller minst 2 kg.

Hannkatter bør holdes innendørs 1-2 dager etter operasjon, og hunnkatter bør holdes innendørs i omtrent 7-10 dager.

Grunnen til at hunnkatter må holdes inne lengre enn hannkattene, er at det er et inngrep i buk, og det er generelt en større operasjon enn kastrasjon på hannkatt.

Det er ingen sting som må fjernes verken på hunnkatter eller hannkatter etter operasjon.

Dyret ditt kan få vann inntil 2 timer før avtalt time hos veterinær.

Dersom katten drikker mer enn tidligere, og/eller har gått ned i vekt, kan dette være tegn på for eksempel nyresykdom eller sukkersyke.

Katten bør undersøkes hos veterinær

Dersom katten virker veldig sulten og spiser mye, men går ned i vekt, kan det være tegn på sykdom som sukkersyke, problemer i mage eller tarm, parasitter eller annet.

Katten bør undersøkes hos veterinær.

Dersom katten har begynt å tisse andre steder enn i kattekassen, eller begynt å tisse inne når den til vanlig går på do utendørs, kan det være tegn på sykdom i urinveiene.

I noen tilfeller kan urinering på unormale steder også skyldes stress, men man bør utelukke at det ikke er sykdom som er primærårsak til urineringen.

Katten bør undersøkes hos veterinær.

Dersom du har sett blod i urinen til hunden eller katten din, kan det være tegn på sykdom i forbindelse med urinveiene/nyrer.

Dyret bør undersøkes hos veterinær.

Dersom hunden eller katten din renner fra øynene, bør den undersøkes hos veterinær. Det kan være tegn på sykdom, feilstilte øyehår, tette tårekanaler eller lignende.

Vi selger hundemat fra Royal Canin og Eukanuba, og kattemat fra Royal Canin og IAMS. Vi har både tørrfôr og våtfôr til hund og katt.