Bestill time hos Smådyrklinikken

Her er en liten oversikt over hva en bør ta hensyn til for å holde våre firbeinte venner friske og glade igjennom den mørke årstiden:

Husk refleks

Dagene er kortere nå i vinterhalvåret, og ettermiddagsturene blir ofte lagt til asfaltveier. Glem ikke reflekser på både deg og hunden! Selv om det finnes gatelys er dere ikke godt synlige i mørket. Vi har et godt utvalg av reflekser her på klinikken, kom gjerne innom for å se vårt utvalg.

Fuktig vær

Regn og fuktig vær kan lage trøbbel for en del hunder. Pelsen hos langhårede raser kan bli flokete av leire og sand som setter seg fast, og den lange pelsen tørker sakte når hunden er våt. Et tips er å ta på hunden en regnoverall for å beskytte pelsen. Det er viktig å gjøre hunden ren og tørr etter lufteturene. Dersom hunden er våt over lengre tid, kan fuktigheten gi irritasjoner i huden. Det er like viktig å tørke en korthåret hund etter tur som en langhåret hund. Hos alle hunderaser og pelstyper er det viktig å tørke mellom tær og poter for å unngå fukteksem. Husk også å skylle av potene etter tur hvis veiene er saltet. Saltet kan tørke ut potene og gi små sår og sprekker i poten som igjen kan føre til halthet.

Fjellet

Skal du på skitur med hunden i vinter, er det en del ting en bør passe på. Hunden bør være ferdig utvokst dersom den skal gå lange turer i fjellet. Tenk på fòring. Hunden skal ikke ha store måltid de siste timene før eller rett etter tur. Er det en krevende tur og hunden skal prestere over lengre tid, er det viktig å passe på at hunden ikke går tom. Hunden kan med fordel få små mengder høy-kalori fòr i løpet av turen, f.eks en spiseskje med Hills a/d.

Før en legger ut på lang skitur anbefales det å varme opp hundens muskulatur. Ti minutter rolig gange før og etter en lang skitur kan minske muligheten for belastningsskader. Dersom man planlegger rastepause på turen, kan hunden fort bli kald. Dette gjelder spesielt korthårede raser. Da kan det være lurt å ha med et dekken. Tenk også på hvilke ski du har. Ski med stålkant kan gi stygge kuttsår i poten. Ved dype kutt bør en avbryte turen, prøve å bandasjere poten for å stoppe blødningen og få lagt på en potesokk. En veterinær bør alltid se på dype potekutt. Det kan være lurt å smøre potene med potesalve før tur og ha alltid med potesokker i sekken dersom uhellet er ute.

Potesokker kan med fordel brukes på langhårede hunder som får mye snøballer under potene, og anbefales alltid på skareføre for å unngå såre poter. Det kan også være en fordel å stusse litt av pelsen på og under potene til raser med mye pels. Pass bare på å ikke klippe for mye rett før hunden skal ut i snøen.

God tur!