Bestill time hos Smådyrklinikken

Det er mye å sette seg inn i når man får valp i hus. Husk at valpen akkurat har blitt tatt fra mor og kullsøsken. Du er nå dens trygghet og «klippe». En bør lage en plass som valpen kan sove og samtidig være i nærheten av familien, mat og vannskål bør stå lett tilgjengelig og litt tilbaketrukket. Det er helt i orden å ligge sammen med eller i nærheten av valpen de første nettene. Øk avstand og tidsintervall valpen er alene gradvis. 

Mange fokuserer på hva valpen ikke skal få lov til å gjøre, den skal ikke tisse inne, den skal ikke bite i sko osv. Prøv å snu tankegangen. Rydd vekk ting du er redd for. Fokuser på hva dere ønsker at valpen skal gjøre og gi valpen ros når den gjør rett.

De første månedene klør valpen veldig i tennene og må ha tilgang til noe å bite på. Prøv å gå ut med valpen hver gang etter at den har den har sovet, spist, drukket eller lekt. Skryt av den når den gjør fra seg ute. Ignorer og tørk vekk når uhell skjer inne. Dette er den beste og raskeste måten å få en valp husren. Valpen vil etter hvert gå til døren for å vise at den må ut å tisse.

ormebehandling_hund__web

Vi anbefaler og bruke positiv forsterkning, (leker, skryt, noe hunden vil ha) i alle former for trening. Hvis korrigering skal brukes anbefaler vi absolutt å gi en start kommando etterpå. For eksempel hvis hunden hopper på deg, Si nei eller ned, prøv å snu deg og ignorer. Gi hunden en kommando den kan, f.eks sitt. Skryt av all adferd du ønsker mer av.

Det er viktig for valpen å få utforske miljøet i sitt tempo. Forsiktige valper trenger mer tid på å utforske omgivelsene. Ikke forsterk redselen til hunden med å plukke den opp, trøste den o.l når den er redd. Overdriv gjerne din egen ro i disse situasjonene. Samtidig så er det viktig at du ivaretar hundens trygghet fysisk og mentalt. Sett grenser for omgivelsene, hvordan skal hunden min hilses på, skal den klappes av alle, hilse på alle andre hunder. Dette er spørsmål en bør stille seg.

En viktig ting du som eier må lære valpen din er ro-trening. Mange valper er rolige og trenger ikke mye av dette. Men kommer valpen fra et stort valpekull med mye stress eller har valpen et høyt aktivitetsnivå er det viktig at valpen lærer seg å falle i ro og sove.


Ta gjerne kontakt med oss hvis det er noe du lurer på.

Lykke til med ny valp!