Bestill time hos Smådyrklinikken

Katter er generelt gode til å skjule forskjellige plager. De fleste urinveisplager gir ubehag eller smerte for katten.

Struvittkrystaller er en type krystaller vi ser fra tid til annen hos katt. Struvittkrystaller er den vanligste krystalltypen hos katt. Faktorer som innvirker på dannelsen av krystaller er fôring og mengde væske katten tar til seg. Drikker for eksempel katten lite, blir urinen mer konsentrert og mineralene i urinene vil lettere kunne danne urinkrystaller.

Symptomer som du som eier kan observere:

  • Katten tisser oftere og mindre enn vanlig. Kan bruke lengre tid i kassen.
  • Katten slikker seg oftere nedentil
  • Mjauer eller viser andre tegn til smerte når den tisser
  • Noen ganger kan det være rødlig skjær i urinen som kan tyde på blod i urinen
  • Kan begynne å tisse rundt omkring i huset, selv om den er stueren

Generelt sett kan man si at katter som er innekatter (ikke går ut), overvektige katter og kastrerte/steriliserte katter er mer utsatt for å danne urinkrystaller.

Ved mistanke om urinkrystaller vil veterinæren anbefale å ta en urinprøve for utelukkelse av underliggende urinveisinfeksjon, sjekke urinen i mikroskopet for å se etter krystaller samt evt ta blodprøver for å sjekke om nyrene virker som de skal.

Dersom din katt blir diagnostisert med struvittkrystaller vil første tiltak være et fôrbytte og oppmuntring til økt væskeinntak. Begge deler hjelper mot allerede eksisterende urinkrystaller samt forhindrer dannelsen av nye krystaller. Det er anbefalt å gi fôret i flere omganger, på denne måten reduseres pH svingningene i urinen.

Som siste tiltak er det viktig at katten får urinert når den må. Forsøk derfor å ha en så ren kattekasse som mulig dersom katten bruker dette. Dette forhindrer at katten holder seg unødvendig lenge og på den måten konsentrerer urinen.