Bestill time hos Smådyrklinikken

Det er ulike gradering av halthet, fra lett halting til ingen belastning av foten. Alder på hunden, rase og hvor mye hunden brukes (selskapshund, jakthund, brukshund) har betydning for hvilke haltheter den ulike hunden er utsatt for å få. Har man for eksempel unge hunder av raser som er utsatt for albueproblemer bør man oppsøker veterinær raskt dersom valpen halter.

Alle haltheter bør den undersøkes av veterinær. Årsaker til haltheter kan være mange. Alt fra kuttskader, kloskader, fremmedlegemer (glass, stein etc.), muskelskader, seneskader, påleiringer (artrose) eller beinbrudd.

Når hunden kommer inn på klinikken vil veterinæren først se hunden når den er i bevegelse, dette gir informasjon om hvilken fot/føtter hunden har smerter i og hvor alvorlig graden av haltheten er. Etter dette vil man foreta en grundig undersøkelse av hele hunden inkludert bevegelsessystemet (ledd, muskler, sener). Sykehistorien som eier forteller gir oss mye nyttig informasjon. Har haltheten oppstått akutt etter lek eller har haltheten en mer kronisk karakter og har vart i uker, måneder eller kanskje år?

Etter undersøkelsen vil det bli lagt opp en videre plan for undersøkelser (røntgen, CT) der det anses som nødvendig. I noen tilfeller finner man ut at haltheten har underliggende årsaker som ikke kan løses ved kirurgi. Dette kan for eksempel være skader på muskel eller sener. I disse tilfellene er ro, lufting i bånd og i noen tilfeller smertestillende tilstrekkelig for at hunden kan bli friskmeldt.

I andre tilfeller kan det være skade på for eksempel kne (patellaluksasjon, korsbåndskade) som er årsaken til haltheten. I disse tilfellene kan kirurgi være nødvendig. Andre årsaker til haltheter kan være skade i ryggvirvler (forkalkninger, prolaps). Enkelte raser som boxer og hunder med lang rygg (dachs) er særlig utsatt for dette.

Til hunder med plager i bevegelsessystemet, både de av kronisk karakter og etter akutte skader med påfølgende operasjoner vil de ha fordel av rehabilitering. Avhengig av skaden kan massasje, aktiv opptrening av muskulatur, laser eller vanntredemølle kunne gi god effekt. Det finnes gode hundefôr og ernæringstilskudd som har en sammensetning som støtter og lindrer skader i bevegelsessystemet. Mange eiere ser god effekt av dette. Hos andre kan det være aktuelt med langvarig medisinsk behandling i form av smertestillende slik at hunden får en så god livskvalitet som mulig med de plagene den har.

Dersom man ikke tar haltheter alvorlig og ikke oppsøker veterinær når de oppstår vil man kunne se svinn av muskulatur over tid samt smerter i andre ledd eller bein som følge av en generell feilbelastning. Dette skjer når hunden forsøker å kompensere for den vonde foten og heller overbelaster andre bein.

Har du en hund som halter er det mange gode tiltak man kan gjøre, og vi ser at i de fleste tilfellene kan man gi hunden en god livskvalitet i lang tid framover såfremt man oppsøker veterinær i tide.

Ta gjerne kontakt med oss om du har spørsmål omkring halthet hos hund. Vi er her for deg og din hund.

Hilsen alle oss på Smådyrklinikken i Haugesund