Bestill time hos Smådyrklinikken

Mange dyreeiere bekymrer seg for hva man skal gjøre dersom hunden eller katten blir bitt av hoggorm. Generelt sett er hunder mer utsatt for å bli bitt enn katter, men det kan forekomme hos begge arter.

Vi hører ofte fra hundeeiere at de har gått tur i skog og mark, deretter sett hoggormen bite hunden eller hørt at hunden plutselig har hylt til.

Hoggormen kan bite dersom man kommer svært nær eller tråkker på den, men det er viktig å huske på at ca 30 % av alle hoggormbitt er ufarlige. Disse er såkalte tørrbitt hvor det ikke sprøytes inn gift. Bittet sees som to små prikker med 3 til 9 millimeters avstand. Dersom det er gift i bittet vil symptomer vises etter ca 1-2 timer. Hoggormgiften er en kompleks blanding av ulike stoffer som virker på kroppen på forskjellige måter.

Hunder blir som regel bitt i frambein og/eller hode og snuteparti. Eiere observerer at hunden virker smertefull, hovner opp i området for bittet og virker utilpass. Giften kan gi alt fra lette symptomer som lett hevelse på bittstedet til alvorlig forgiftning med fare for sjokk og død. Giften kan også gi hjerte- og karsymptomer som lavt blodtrykk, anemi (blodfattighet) og økt risiko for blødninger. Nyreverdier er også viktig å følge med på i tiden etter hoggormbitt da giften kan gi senskader på nyrene.

Dersom du som hundeeier opplever at hunden din blir bitt på tur er det viktig at hunden får veterinærhjelp så snart som mulig. Ring gjerne klinikken og gi beskjed at du er på vei. Nye retningslinjer vedrørende behandling ved huggormbitt har gått bort fra «huggormtabletten». Nye undersøkelser har vist at «huggormtabletten» har liten til ingen effekt ved huggormbitt.

Det er svært viktig å holde hunden så rolig som mulig etter den har blitt bitt. Bær hunden til bilen, eller gå langsomt. La bittstedet være i fred (ikke klem, skjær eller sug i bittet).

Når hunden ankommer klinikken blir den umiddelbart lagt på intravenøs væske samt at hjerte og respirasjon overvåkes nøye. I enkelte alvorlige tilfeller gir vi i tillegg antiserum. Hunden står oppstalles hos oss i alt fra noen timer eller over natten, avhengig av hundens helsetilstand og effekt på behandlingen. Vi opplever heldigvis at de aller fleste hunder klarer seg fint uten varige skader dersom de får rett behandling. Så når dere tar turen ut i skog og mark husk på følgende ting;

  • Ta kontakt med veterinær dersom hunden blir bitt og dra til veterinær så snart som mulig
  • Hold hunden mest mulig i ro fram til den får veterinærhjelp

Hilsen alle oss på Smådyrklinikken