Bestill time hos Smådyrklinikken

I julen er det noen ekstra utfordringer med tanke på våre firbeinte venner. Det er ikke en ukjent ting at det kommer pasienter på klinikken rundt jul med ulike problemer relatert til julefeiringen. Du, som eier kan forebygge og unngå mange av disse hvis du er flink til å passe litt ekstra på i tiden framover. Mange ting vi omgir oss med kan være skadelig og i verste fall dødelig for hunden.

Mat

Som en generell regel er det lurt at hunden fortsetter med sitt vanlige kosthold. Selv om vi som eiere setter pris på god mat i julen, kan noe av dette være mindre bra for hunden. Juleribbe innholder for eksempel mye fett, enkelte hunder kan få problemer med bukspyttkjertelen dersom de inntar store mengder fett som kroppen må fordøye. Betennelse i bukspyttkjertelen gir store smerter og kan gi oppkast og diare. Får din hund dette, må hunden til veterinær for behandling.

Andre ting man bør unngå er å gi hunden bein fra middagen. Fisk, kylling og bein fra sau kan gi store problemer. Bein fra pinnekjøttet kan sette seg fast i tarmen og kan i verste fall lage hull på tarmen og hunden må akuttopereres.

Husk også på å sette bort ting som er giftig for hunden. Sjokolade, og da spesielt mørk sjokolade kan være dødelig for hund dersom de inntar store mengder. Dersom du vet at hunden har spist mye sjokolade, ta kontakt med veterinær øyeblikkelig.

Gjærbakster som inntas rå vil kunne frigjøre gass og alkohol i magen på hunden. Dette vil i verste fall gi alkoholforgiftning, utvidelse av magesekken med mulig magedreining. Dette er akutt for hunden, og den må da tas snarest til veterinær. Andre ting man bør unngå er løk, enkelte nøtter, rosiner, godteri som inneholder xylitol (for eksempel tyggis) kan gi forgiftning. Unngå derfor dette.

Ønsker du å gi hunden noe ekstra godt i julen, gi gjerne godbiter og tyggebein som er beregnet for hund. Vet du at hunden tåler en spesiell type godbiter, men ellers blir litt dårlig i magen av annet hundesnop, hold deg til det hunden tåler. Ingenting ødelegger julekvelden mer enn en hund med oppkast og diare.

julemat_hundene_web

Pynt og gavebånd

Har du en hund som syns julekulene er veldig spennende? Vær obs på dette, dersom de forsøker å bære eller tygge på julekuler knuser de i mange, skarpe biter. Disse kan lage skade på munnhule, tunge, magesekk og i verste fall lage hull på tarmen.

Gavebånd bør også holdes unna hunder, svelges disse kan de lage store problemer i tarmen. Gavebåndet kan sette seg fast som kan resultere i at båndet kan skjære hull i tarmen. Skjer dette må hunden opereres og i verste fall blir det skader på flere steder i tarmen og deler av tarmen må fjernes.

Endringer i miljø

Skal du invitere mange til julefeiring hos dere eller skal dere bort i julen? Dersom hunden ikke er vant til mange mennesker og da særlig barn kan det være en ide å holde hunden hjemme dersom man skal til en barnefamilie. Barn blir som regel litt ekstra høylytte i julen og dette kan virke skremmende på hunder som ikke er vant til barn. Da kan det være lurt at Fido får være hjemme de timene det gjelder i trygge, vante omgivelser.

julemat_hunder_web

Ut på tur 

Etter julefeiringen er det godt med en luftetur. Dersom det blir kaldere i været kan vann fryse til. Mange hunder blir fristet til å gå ut på isen, vær sikker på at isen er trygg for ferdsel før man slipper hunden utpå. Mange hunder har dessverre druknet som følge av usikker is.

Er hunden din redd for høye lyder og fyrverkeri bør man være ekstra påpasselig. Mange begynner dessverre oppskytingen av raketter i romjulen og dagene opp mot nyttårsaften er mange godt i gang. Det har skjedd flere ganger at hunder har revet seg løs fra eier pga redsel.