Bestill time hos Smådyrklinikken

Mange dyr blir stresset, engstelige og noen opplever angst i forbindelse med lyd og lys fra fyrverkeri. Veldig ofte har hunden også andre lydfobier, for eksempel ved torden eller andre angstlidelser som separasjonsangst.

Hvordan vet jeg om dyret mitt er stresset?

Katter er vanskeligere å lese enn hunder, de vil ofte gjemme seg vekk, ligger ofte med flatt hode og ørene bakover, noen vil frese og evt skjelve. Andre katter vil trekke opp i høyden eller ut når de blir redde. Noen katter kan begynne å tisse utenfor kassen.

Hunders kroppsspråk

Hunder er noe tydeligere i sitt kroppsspråk. Avhengig av hvor redd og nervøs hunden er vil symptomene variere:

 • Blir rastløse og vandrer, blir brå i bevegelsene, noen vil prøve å gjemme seg
 • Stopper helt opp og «fryser til» når rakettene smeller
 • Skjelver, lav haleføring ofte trykt under buken
 • Får store pupiller, gjesper og slikker seg rundt munnen, legger ørene bak eller sikler
 • Vil ikke spise, noen graver og ødelegger ting/møbler
 • Piper, bjeffer eller uler

Hvilke hunder blir rammet av lyd/lys fobi?

Lyd og lys fobi kan ramme hunder uavhengig av alder, rase og kjønn. Dessverre vet vi ikke hvorfor noen hunder utvikler lyd og lys fobi. Det kan være arvelig og det kan ha kommet etter en traumatisk hendelse. Hunder som generelt er forsiktige og nervøse utvikler oftere lys og lys fobi.

Hva kan gjøres i forkant av nyttårsaften?

Allerede i dag bør en starte med forberedelser. En bør lage til en liggeplass til hunden og katten hvor den ligger skjermet fra lyd og lys. Liggeplassen bør være en «positiv» plass hvor hunden ikke blir korrigert. Begynn gjerne tidlig med å legge godbiter og leker på denne plassen sånn at hunden assosierer plassen med noe positivt.

smadyrklinikken_hund_02

Tiltak og medikamenter

 1. Adaptil er en syntetisk kopi av hundens naturlige feromon. Dette feromonet skilles ut fra midtlinjen hos diende tipser for å gjøre valpene trygge. Adaptil finnes som diffusor som kan settes i stikkontakten i nærheten av hundens liggeplass, som halsbånd hunden har på seg eller som spray. Det er anbefalt å starte med Adaptil og bruke det sammenhengende i 2-3 uker før nyttårsaften.
  Feliway er en syntetisk kopi av kattens feremon. Når katter gnir seg inntil møbler etterlater de feremoner som markerer at deres miljø er trygt og godt. Feliway kommer i adapter til stikkontakter og som spray. Det anbefales å bruke sammenhengende i 2-3 uker før nyttårsaften.
 2. Lydtrening: Desensibilisering i form av lydtrening og tilvenning bør starte i god tid før nyttårsaften. Har en ikke startet med dette enda er det anbefalt å vente til neste år. Treningen bør gå over uker eller måneder. Det finnes cd plater eller videoer som en kan spille av hjemme. Ved å langsom tilvenningen av lydene i trygge og gode omgivelser kan hunder og katter lære at lydene ikke er farlig. Dette kan også brukes på dyr som er redd tordenvær.
 3. Royal Canin har utviklet et fòr som heter Calm som kan virke beroligende. Det er anbefalt å begynne å fòre med calm i 2-3 uker før nyttårsaften for best resultat.
 4. Sileo er en munngel som er registrert til bruk på hund.  Det er et preparat for lindring av akutt engstelse og redsel hos hund utløst av lyd. Hvis du tror Sileo kan være noe for din hund ber vi deg ta kontakt med klinikken i god tid før nyttår for mer informasjon. Det er alltid anbefalt med en helseundersøkelse før bruk av medikamenter.
overvekt_katt_web

Hva kan en gjøre selv på nyttårsaften?

 1. Gå tur med hunden tidlig på dagen. En kan med fordel trene spor, lydighet eller annen form for  hjernetrim sånn at hunden er sliten.
 2. Sett på musikk i rommet hunden/katten oppholder seg i og se til at liggeplassen til hunden/katten er skjermet for lyd og lys. Det er en fordel at katter har en plass de kan klatre opp i høyden da de ofte føler seg tryggere her.
 3. Gi dyret mat i god tid før fyrverkeriet starter. En sliten og mett hund eller katt slapper bedre av.
 4. Har du mulighet å ha hunden sammen med en annen hund som er trygg kan dette ofte være en fordel.
 5. Ikke la hunden eller katten være alene.
 6. Ikke kjeft på hunden når han/hun blir redd. Ikke trøst hunden når han/hun blir redd, da forsterker en redselen til hunden. Når hunden roer seg belønner en med godbit eller kos. Å stryke hunden rolig på brystet kan virke beroligende på hunden.
 7. Prøv å være rolig selv og ikke gjør et stort nummer ut av fyrverkeriet.
 8. Ikke ta hunden med ut for å se på fyrverkeriet! Hold katten innendørs og pass på at vinduer og katteluker er lukket. Det kan være en fordel at katten er ID-merket i tilfelle han eller hun kommer seg ut. Redde katter kan vandre langt!

Lykke til!