Bestill time hos Smådyrklinikken

Kaniner trives best i temperaturer mellom 15-22 grader. De er følsomme for høye temperaturer og blir fort overopphetet dersom temperaturen går over 24 grader.

For kaniner blir det fort for kaldt når temperaturen synker om vinteren. Kaniner kan tåle lavere temperaturer under 15 grader, men det er viktig at de har store nok bur til at de kan bevege seg godt omkring i buret. Store nok bur gjør at kaninen kan holde seg i bevegelse for å opprettholde kroppstemperaturen samt at bevegelse stimulerer til sunne forhold i muskler og skjelett. Kaniner som har for små bur kan utvikle beinskjørhet og forkalkninger grunnet mangel på bevegelse. Benskjørhet og forkalkninger i bevegelsessystemet er svært smertefulle og forverres gjerne ved kulde. Kaniner er fra naturen sin side byttedyr og skjuler smerte og sykdom som gjør det vanskelig for eier å oppdage.

I naturen vil kaniner lage ganger under bakken som de gjemmer seg i. Kaninen vil trekke seg ned i gangene både ved kulde og hete. På denne måten regulerer den kroppstemperaturen da temperaturen i gangene vil være mer stabile enn forholdene over bakken. I bur over bakken har ikke kaninen denne muligheten. Det er derfor viktig at man har godt med strø (halm, høy el lignende) som den kan grave seg ned i. Det er videre anbefalt med et isolert hus til kaninen som holder temperaturen stabil gjennom vinteren. Man bør ikke ta en kanin som lever ute i kulden brått inn i varme innetemperaturer. Den trenger tid til å tilpasse seg nye temperaturer. En løsning på dette kan være å sette buret inn i en garasje som har noe oppvarming eller som er isolert.

Kaniner er sosiale dyr som har det bedre om de lever sammen med andre kaniner. Om vinteren vil de trekke sammen og søke varme og trygghet mot byttedyr. Dette er særlig viktig hos kaniner som lever ute. Vær obs på at kaniner er raske til å reproduserere seg , kastrer eller steriliser kaninen i passende ung alder.

Ernæring er viktig året rundt, men ekstra viktig om vinteren når kaninen bruker mer energi på å holde seg varm. Kaniner skal alltid ha fri tilgang på høy og få pellets av god kvalitet beregnet for kaniner. Det er også viktig at man ikke har skåler laget av metall når gradene kryper nedover. Skåler av metall gjør at vannet fryser raskere og kaninen kan i verste fall få forfrysninger på tungen og munnen.

Har du andre spørsmål omkring hold av kanin les gjerne brosjyren fra Mattilsynet som har mange gode tips og råd til deg som eier.

Er det noe du lurer på omkring kaniner og vinteren ta gjerne kontakt med klinikken.