Bestill time hos Smådyrklinikken

Øyelysing er en undersøkelse av netthinnen og de bakre segmentene i øyet som foretas med et spesielt instrument, et oftalmoskop. I tillegg scannes fremre deler av øyet og linsen som en del av undersøkelsen. Dette kan avsløre øyesykdommer som bl.a. «grå stær» (katarakt) og ulike degenerative lidelser i netthinnen.

En rekke øyesykdommer forårsaker først symptomer hos dyr i voksen alder og er vanskelige å behandle når problemene oppdages. Øyelysing er sammen med gentesting et viktig tiltak for å kartlegge forekomst og unngå avl på dyr med arvelige defekter.

På generelt grunnlag anbefales det at hunder uansett rase øyelyses som et ledd i kontrollprogram for arvelige sykdommer. Øyelysing er også aktuelt for en del rasekatter.

Det anbefales at alle avlsdyr øyelyses 1 gang i året. Dette er for å hindre at det avles på dyr med øyesykdommer som kan gi problemer hos avkom, både når det gjelder enkeltindivider og rasene.

Enkelte raser bør øyelyses allerede som valper for å avdekke eventuelle arvelige øyesykdommer. Dette gjelder først og fremst Collierasene. Øyelysing kan gjøres fra 7 – 8 ukers alder og bør generelt gjennomføres så tidlig som mulig. Øvrige rasehunder bør øyelyses ved 1, 4 og 7 års alder.

Smådyrklinikken i Haugesund har et samarbeid med øyelyser Siv Grosås som kommer og har øyelysing på klinikken 3-4 ganger i året. Ta kontakt med klinikken dersom du ønsker å sette opp time til din hund eller katt for øyelysing.