Bestill time hos Smådyrklinikken

Sykdomstilstander i munnhulen hos hund og katt er svært utbredt og i mange tilfeller smertefulle. Den viktigste måten å bevare en god tannhelse er daglig tannpuss og jevnlig tannbehandling hos veterinær. Vi har en velutstyrt tannenhet og veterinær med videreutdanning innenfor tannhelse.

Tannpuss forebygger og forsinker oppbyggingen av tannstein, og gjør at du som dyreeier raskere oppdager endringer eller tegn til sykdom i munnhulen. Tyggebein og andre tannprodukter kan være et godt supplement til tannpuss, men kan dessverre aldri erstatte effekten av daglig tannpuss.

Enkelte hunder og særlig katter vegrer seg gjerne for å pusse tenner. Hos disse pasientene ser vi ofte at det er behov for å fjerne tannstein fra 2 års alder avhengig av rase og størrelse. Noen raser er mer disponert for tannsykdommer enn andre grunnet arvelige faktorer eller feilstilling av tenner. Erfaringsmessig ser vi at mindre hunderaser har en tendens til å få tannstein tidligere og hurtigere enn vi ser hos mange av de større hunderasene. Enkelte rasekatter har også noe større forekomst av tannhelseproblemer enn andre.

Mange hunder og katter kommer på Smådyrklinikken i Haugesund 1-2 ganger i året for tannsjekk og tannsteinfjerning. Pasienten legges i narkose for å muliggjøre en grundig undersøkelse av hele munnhulen og tennene. Hver tann undersøkes med tanke på skader på tenner, lommedannelser i tannkjøttet og fjerning av tannstein. Ved mistanke om sykdom i beinvevet som omgir røttene eller røttene i seg selv anbefales det å ta tannrøntgenundersøkelse.

Dessverre vil ofte ikke eiere merke noen symptomer fra hunden eller katten til tross for store sykdomstilstander i tenner og/eller munnhule. Mange tror at så lenge hunden eller katten spiser har den ikke vondt i munnen. Dette stemmer erfaringsmessig ofte ikke. I andre tilfeller kan det vise seg med dårlig ånde, løse tenner eller tenner som er dekket med tannstein, sikling, problemer ved spising, blødninger fra munnhulen eller mer uspesifikke tegn som tap av appetitt og vektreduksjon. Skulle dette være tilfellet for ditt dyr er det viktig at en veterinær undersøker tennene og munnhule og anbefaler videre behandling der det er nødvendig.

Smådyrklinikken i Haugesund har en velutstyrt tannenhet med trykkluftbor, ultralydscaler, digitalt tannrøntgen og god kompetanse innenfor behandling og forebygging av en rekke tannlidelser.